PRIDRUŽENE ČLANICE

HRVATSKO KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO “RADOST” SELA

HKUD „RADOST“ iz SELA prvi put u povijesti spominje se još davne 1922. Godine, kao pjevačko-tamburaško društvo „RADOST“. Kasnije kraće djelovanje zabilježeno je 1951. – 1953. Godine, dok kontinuirani rad današnje društvo bilježi od 1981. Godine, a kroz razne sekcije društva prošlo je više od 300 članova različite životne dobi.
Trenutno broji 45 članova svih uzrasta, a njeguje isključivo izvorni folklor. U svojim koreografijama najčešće obrađuje običaje (radne i svećane), s posebnim pristupom pučkom crkvenom pjevanju.
U 35. Godina neprekidnog rada nastupilo je na svim važnim smotrama u Hrvatskoj (Đakovo, Vinkovci, Sl. Brod, Metković, Ogulin, Gospić, Otočac, Bjelovar, MSF Zagreb……i dr.), a bilježi i nastupe u inozemstvu BiH i Njemačka. Redovito zauzima istaknuto mjesto među izvornim folklornim skupinama, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.
Pjevačka skupina povremeno nastupa i samostalno, a najčešće izvodi izvorne pučke pjesme ili pak stare crkvene napjeve. Istićemo nastupe na županijskoj smotri malih vokalnih skupina u Sisku odakle je tri puta plasirano na državnu smotru ( 2013., 2014. i 2016. godine, te međunarodnu smotru izvornih pjevačkih skupina u Benkovcu 2015. Gdje je u jakoj konkurenciji osvojeno treće mjesto.
Svi članovi nastupaju u originalnim izvornim nošnjama od kojih su neke starije od sto godina, što je neprocjenjiva vrijednost obiteljskog i društvenog kulturnog nasljeđa. Tu posebno treba istaknuti osvojene nagrade za nošnje:

 • Najbolji folklorni par u Sv. Klari 2009. i 2011. Godine
 • Najljepša hrvatica u narodnoj nošnji u Slavonskom Brodu 2013.godine
 • Prva nagrada za najljepšu nošnju u Kupljenskom Hruševcu 2016.godine
 • Aktivnim radom sa dječjom skupinom nastoji kroz razne aktivnosti prenijeti na mlade članove ljubav i poštovanje prema tradiciji.

UDRUGA UMIROVLJENIKA SISAK – MJEŠOVITI PJEVAČKI ZBOR

Mješoviti pjevački zbor „Spomenar“ osnovan je 1985.godine u okviru Udruge umirovljenika Sisak, gdje djeluje i danas.

U preko 300 obrađenih pjesama zastupljene su sve vrste od starogradskih, narodnih, domoljubnih, duhovnih i drugih, ali s posebnim naglaskom na pjesme kojima prijeti zaborav.
Sudjeluje na svim gradskim manifestacijama (Uskrs, Božić, Valentinovo, Dani kruha i sl.), susretima zborova na nivou SMŽ i šire (Karlovac, Čakovec i dr.)
Najmanje jednom godišnje organizira samostalni koncert za građanstvo.
Stručni voditelj (više od 20godina) je gđa Željka Birač.
Predsjednica zbora je gđa. Marija Dugač

FOLKLORNI ANSAMBL IVAN GORAN KOVAČIĆ

Folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić” Sisak je osnovan 1. studenoga 1952. godine kao Radničko kulturno-umjetničko društvo “Ivan Goran Kovačić” – Sisak pri INA Rafineriji nafte Sisak. Skupština u siječnju 2003. godine donosi odluku da se mijenja naziv u Folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić” i kao takav radi i djeluje sve do današnjih dana. Naš Ansambl trenutno broji 130 članova koji rade u sljedećim sekcijama: folklorna (dječja i seniorska), tamburaška (dječja i seniorska), ženska i muška vokalna sekcija.

Kroz naš Ansambl su prošle nebrojene generacije plesača, pjevača, muzičara, književnika, pjesnika i mnogih drugih umjetnika. Možemo se pohvaliti da su naši članovi cijenjeni, ugledni i poštovani u svojim sredinama kao obrtnici, inženjeri, profesori, magistri, pa i doktori nauka. U Ansamblu razvijamo okružje tolerancije i razumijevanja prema svima, naročito prema najmlađima, prema kojima gajimo, počevši od naših stručnih voditelja pa do samoga vodstva, roditeljske odnose. Ansambl je rasadnik vrlo kvalitetnih plesača i svirača, i na naš veliki ponos plesali su, a i danas plešu, u eminentnim ansamblima u gradu Zagrebu i nacionalnom ansamblu Lado. Naši članovi i pojedini stručni voditelji i danas vode kulturno-umjetnička društva u gradu Sisku i okolici.

Do sada je naš Ansambl nastupao na mnogim smotrama i festivalima folklora, kako u zemlji tako i u inozemstvu. Tako smo do sada gostovali u Njemačkoj, Italiji, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Makedoniji, Grčkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Engleskoj, Irskoj, Portugalu i Bosni i Hercegovini (u nekim zemljama gostovali i desetak puta), osvajajući prestižne nagrade i priznanja. Na internacionalnim festivalima natjecateljskog karaktera 1976. 1989. i 1990. godine u Engleskoj i 2006. godine u Bugarskoj osvojili smo prva mjesta po odlukama stručnih žirija i publike.

Ansambl izvodi pjesme i plesove iz skoro svih dijelova Republike Hrvatske (Slavonije, Posavine, Prigorja, Međimurja, Baranje, Like, otoka Brača, Dalmacije i Dalmatinske Zagore),pjesme i plesove bačkih Hrvata Bunjevaca i banatske momačke igre, dječje plesove i igre Posavine, staroga Splita i Međimurja. Osim nastupa na festivalima izvodimo i cjelovečernje koncerte na svojim gostovanjima.

U svojoj dugogodišnjoj povijesti, Ansambl se čitavo vrijeme nalazi u vrhu hrvatskog folklornog amaterizma i biva perjanicom u očuvanju kulturne baštine prvenstveno svoga kraja, a isto tako i cijele Hrvatske. Sljedeće, 2017. godine, s ponosom obilježavamo 65. godina postojanja!

VOKALNO INSTRUMENTALNI ANSAMBL KOLAPJANI

Ženska klapa Kolapjanke iz Siska, zajedno s muškom klapom Kolapjani, djeluje od 2000. godine. Prvi puta su se Kolapjanke predstavile široj publici 2002. godine na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš, u sklopu kojeg su na debitantskoj večeri osvojile 2. mjesto. Nastupile su i sljedeće 2003. godine, a 2006. na Večeri popularnih napjeva Festival dalmatinskih klapa – Vodice.
2011. godine bilježe i jedan od svojih većih uspjeha: nastup u finalu 45. Omiškog festivala. Više puta su nastupile i na renomiranom festivalu Večeri dalmatinske pisme u Kaštel Kambelovcu osvojivši nekoliko nagrada za izvedbu obrada popularnih pjesama. Također su nastupile na 19. Bašćinskim glasima u Rijeci u društvu najeminentnijih klapa Hrvatske, a ponosne su i na pozitivni rezultat na Državnoj smotri malih vokalnih sastava. Sudjelovale su po brojnim smotrama klapa u Grobniku, Crikvenici, Delnicama, Samoboru, Žalec u Sloveniji i mnogim drugim mjestima ostvarivši poznanstva i nezaboravne uspomene.

S Kolapjanima zajednički organiziraju susret klapa u Sisku, u atraktivnom okruženju utvrde Stari grad, koji privlači velik broj poklonika klapske pisme iz cijele Hrvatske.
U travnju ove godine, zajedno sa muškom klapom Kolapjani proslavile su 15. godina djelovanja rasprodanim rođendanskim koncertom.

Kroz klapu Kolapjanke prošle su mnoge djevojke i žene koje su ostavile neizbrisiv trag i obogatile mnoge glazbene izričaje koji su bili dio repertoara.
Danas klapa ipak najviše pozornosti i ljubavi posvećuje tradicionalnoj dalmatinskoj klapskoj pismi i izričaju, a u trenutnom sastavu, s izuzetkom dvije članice iz prve postave, djeluju tri godine.

Klapu Kolapjanke sada već više godina uvježbava Davor Capković, renomirani mladi klapski voditelj nekoliko klapa u Hrvatskoj.

Muška klapa Kolapjani ima 10 članova, a isto toliko pjevača je još pjevalo kroz proteklih 15 godina.
Kolapjani su tijekom ovih 15 godina sudjelovali na raznim festivalima, susretima klapa, koncertima, humanitarnim nastupima, kao i manifestacijama u organizaciji Grada Siska i Sisačko moslavačke županije. Prvu značajniju nagradu Kolapjani su osvojili 2002. godine kada su na Večeri dalmatinske pisme u Kaštel Kambelovcu osvojili prvu nagradu publike i prvu nagradu žirija i tada je sve nekako počelo na široj klapskoj sceni. Iza toga uslijedilo je prvo pojavljivanje i na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, sudjelovanje na raznim smotrama klapa, a sve više Kolapjani su bili prepoznatljivi po obradama popularnih dalmatinskih pjesama, pa tako i danas. Kolapjani s ponosom ističu da imaju zadovoljstvo pjevati obrade popularnih skladbi koje za njih piše njihova umjetnička voditeljica prof. Marijana Ivšić Kolić, koja nesebično nastoji svojim talentom, glazbenim znanjem, trudom i energijom izgraditi kod ovih sisačkih pjevača amatera kvalitetan glazbeni izričaj. U prilog tome ide i nekoliko nagrada, pa su tako Kolapjani i ove godine osvojili nagradu Zlatni Lipin cvit – za najbolju izvedbu popularne skladbe na Večeri popularnih skladbi koja se u lipnju održala na Korčuli u sklopu ovogodišnjeg 50.-tog jubilarnog Festivala dalmatinskih klapa Omiš.Posebna čast iskazana im je ove godine i od strane direkcije Omiškog festivala kada su kao gosti nastupili u revijalnom dijelu večeri ženskog finala.
Udruženo s Kolapjankama već 9. put organiziraju susret klapa u atriju Staroga grada, te s ponosom ističu – nitko nema takvu publiku kao što je sisačka.

VOKALNI ANSAMBL LIPE

Vokalni ansambl Lipe osnovan je 1992. godine na poticaj tadašnje voditeljice pok. Marije Dokman-Rije te nekoliko članica različitih kulturno-umjetničkih društava. Ujedinila ih je ljubav prema pjesmi i želja za očuvanjem kulturne baštine našeg posavsko-pokupskog, moslavačkog i banijskog kraja. Do 1996. godine ansambl je imao tamburašku pratnju, a od tada pjeva isključivo acapella dvoglasno, troglasno i četveroglasno. U vrijeme osnivanja u ansamblu je pjevalo osam članica, a s vremenom se broj povećavao. Na mjestima predsjednika i umjetničkih voditelja izmjenjivali su se brojni, većinom uspješni pojedinci.
Vokalni izričaj Lipa od samog osnutka je specifičan, gotovo jedinstven na cijelom području sjeverozapadne i središnje Hrvatske. Osim izvornog pučkog i grlenog pjevanja, ansambl izvodi umjetničke, klasične pjesme, a u novije vrijeme i zabavne pjesme.
Od 2006. godine Lipe sudjeluju na državnim Smotrama malih vokalnih ansambala, da bi 14. lipnja 2008. godine u Sisku, na poticaj i u organizaciji VA Lipe, bila održana prva Smotra malih vokalnih sastava Sisačko-moslavačke županije. Smotra postaje tradicionalna, a Lipe uspješni nositelj projekta svake godine.
Od 2009. godine predsjednica VA Lipe je Margareta Horžić. Ansambl doživljava korjenite promjene i postaje još uspješniji. Nova, moderna vizija zahtijevala je i novog umjetničkog voditelja. Godine 2010. izbor je pao na prof. Dražena Kurilovčana.
„Dražen Kurilovčan je jedan od rijetkih umjetnika koji je odmah shvatio moju zamisao i imao hrabrosti upustiti se u rad s amaterskim ansamblom koji ima tako ambiciozne planove. Dražen i ja surađujemo već nekoliko godina i odlično se razumijemo; ja se kao predsjednica ne uplićem u njegov rad umjetničkog voditelja, a on, nakon što se dogovorimo što ćrmo raditi, koji nam je cilj i kako želimo da to izgleda i zvuči, u potpunosti prati moje ideje. Među nama nema puno razgovora; mi se jednostavno razumijemo. Vjerujemo jedno drugom i to je najvažnije“. (M. Horžić)
M. Horžić pokreće projekt L. I. P. E. , pažnja se posvećuje boljoj promidžbi, ansambl prihvaća novi zvuk, nove obrade, proširuje repertoar, ostvaruje nova audio, video i notna izdanja, pa čak i novi vizualni identitet.
Ansambl i dalje ostaje trajno usmjeren na tradicijsku glazbu, ali ona dobiva novi moderan zvuk. Prošireni repertoar zahvaća u internacionalni folklor što pak potiče suradnju s vrsnim glazbenicima, producentima, umjetnicima i koreografima. VA Lipe svoj uspjeh ostvaruju ne samo zahvaljujući sjajnom umjetničkom voditelju već i glazbenim producentima Daliboru Pauriću i Olji Dešić, slikaru, ilustratoru, scenaristu Zdenku Bašiću te koreografkinji Tamari Curić. Nesvakidašnji spotovi za pjesme Zaspo Janko i Zorja, moja zorja rezultat su više nego skladne suradnje sa Zdenkom Bašićem.
Do sada je Ansambl snimio pet nosača zvuka: Veselička (1996.), Posavska roda (2000.), Folklorni zvuci Sisačko-moslavačke županije (2009.), Ke li je, ke li ne (2001.), Jednom davno kao i danas (2014). Folklorni zvuci… i Ke li je, ke li ne popraćeni su tiskanim notnim izdanjima. Kao jedini takav u Hrvatskoj, projekt prikupljene i objavljene glazbene baštine, Folklorni zvuci Sisačko-moslavačke županije prepoznat je, te je 2010. godine Lipama dodijeljena Nagrada Sisačko- moslavačke županije za očuvanje i promicanje izvorne folklorne baštine.
2011. godine ansambl je osvojio srebrnu plaketu na Festivalu pjevačkih zborova – Zagreb 2011. u kategoriji hrvatske vokalne tradicijske glazbe.
2012. godine Vokalnom ansamblu Lipe TZ grada Siska dodijelila je Zlatnu Victoriju za promidžbu grada Siska
2013. godine VA Lipe dodijeljena je Godišnja nagrada Grada Siska
2013. godine VA Lipe osvaja Srebrnu plaketu Zagrebačkog glazbenog podija
2014. godine Lipe osvajaju 5. mjesto na televizijskom natjecanju zborova u emisiji „Do posljednjeg zbora“
2014. godine glazbeni album Jednom davno kao i danas nominiran je za diskografsku nagradu Porin u kategoriji Etno album godine
2015. godine ansambl pobjeđuje na županijskoj Smotri malih vokalnih sastava u Sisku
2015. godine VA Lipe pobjeđuje na državnoj Smotri u organizaciji Hrvatskog sabora kulture u kategoriji folklorni zborovi

UDRUGA GRAĐANA SCENA SISAK

Udruga građana “Scena Sisak” je u svom relativno kratkom djelovanju (od 2011.godine) postigla izvanredne rezultate i postala prepoznatljivo ime na hrvatskoj amaterskoj kazališnoj sceni.

Do sada je Scena Sisak producirala šest predstava a najizvođenija “Na pučini” je proglašena za najbolju predstavu u cjelini u 2014.godini u Hrvatskoj te je preporučena za izvođenje u višim razredima srednjih škola od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Predstava  „Majke“ pobijedila je na smotri kazališnih amatera SMŽ 2015. i plasirala se na državni festival koji se održavao u Vodicama i Pazinu. Za ovu predstavu također postoji  preporuka za igranje u srednjim školama od strane Agencije za odgoj i obrazovanje.

Scena Sisak trenutno ima sedamnaest članova, a predsjednik udruge i umjetnički voditelj je Tihomir Kosić.

Više o Sceni Sisak pročitajte niže na linku:

Scena Sisak

KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO SAVA CRNAC

KUD “Sava” Crnac djeluje od 2003. godine s ciljem očuvanja kulturne baštine naših i drugih krajeva, danas u tamburaškoj i pjevačkoj sekciji.

ČEŠKA BESEDA

Češka beseda Sisak prvi put je u Sisku osnovana 1928. godine, a  njezin rad je obnovljen 2004. godine. Danas ima oko 150 članova, no među njima nisu samo sisački Česi i Siščani čeških korijena, nego i svi drugi Siščani kojima je draga češka tradicija i kultura.

Češka beseda Sisak ima pjevačku skupinu, dječju i žensku folklornu skupinu,  te kazališnu skupnu, a bavimo se i izdavaštvom. Rado se odazivamo  pozivima na nastupe u Sisku i drugdje u Hrvatskoj, te redovito sudjelujemo na županijskim i državnim smotrama. Godišnje brojimo oko 40 nastupa svih skupina.

S ciljem propagiranja češke kulture, poticanja tolerancije, te promocije Siska kao multikulturalnog  grada, Češka beseda Sisak godinama organizira Dane češke kulture u Sisku. Također, organiziramo   gostovanja drugih Čeških beseda i KUD-ova u Sisku, kao i predavanja i tribine, koncerte i kazališne predstave izvođača iz Češke Republike.

CRESCENDO

Dječji zbor grada Siska “Crescendo” osnovan je 2009.godine kao neprofitna udruga na inicijativu prof. Julijana Akrap. Okuplja svu djecu od 7. do 12. godina starosti iz cijeloga grada koja imaju sklonosti i želje za bavljenje glazbom na ovaj način.

U cilju glazbene edukacije i kulturnog usmjerenja, djeca našeg grada imaju priliku izgraditi i pokazati svoje pjevačko umijeće i kvalitetu, koje se temelji na redovitom radu pod stručnim vodjstvom.

Redoviti smo gosti gradskih manifestacija (Božićna i Fašnička produkcija , Cvjetni korzo, Otvorenje međunarodnog kazališnog dječjeg festivala, Dan grada….).

Nekoliko puta smo nastupili na Hrvatskom dječjem festivalu, a naše izvedbe su uvrštene i na CD-ove dječjih pjesama “EnTenTini” u izdanju MenArt-a.

Surađivali smo s mnogim umjetnicima kao što su Ricardo Luque, Davor Rocco, Toni Eterović, Leon Lučev, Bruno Krajcar, Radisav Jovanov Gonzo.

PLESNI KLUB TINA

Plesni klub Tina ( www.plesniklubtina.hr ) je udruga građana koja kontinuirano djeluje od 1994. godine pod umjetničkim vodstvom plesnog pedagoginje i koreografkinje Valentine Ivanković Pelikan.

Tijekom svog postojanja Klub se kontinuirano dokazuje uspjesima na državnoj i međunarodnoj razini. Okuplja djecu, mlade i odrasle s ciljem širenja plesne kulture. Kroz ples, djeca i mladi razvijaju svoje umjetničke i duštvene potencijale što rezultira pozitivnim psihofizičkim razvitkom i njihovim društvenim angažmanom. Poruka Kluba je: „Plesom do zdravog života“.

Ciljevi PK Tina su promicanje, razvoj i unapređivanje cjelokupne plesne kulture (umjetnički i rekreacijski oblik), poticanje i promicanje kulturno-umjetničkog stvaralaštva i javnog djelovanja, razvijanje sportskog i natjecateljskog duha, njegovanje postojećih i razvitak novih plesnih izraza, popularizacija plesne umjetnosti. U klubu djeluju plesne sekcije: Ritmika i ples, Moderni ples, Jazz dance i Plesna rekreacija.

Klub bilježi mnogobrojne uspješne nastupe na domaćoj i među narodnoj sceni. Članovi Kluba sudjeluju na raznim plesnim festivalima, susretima, dobrotvornim manifestacijama i natjecanjima (Susreti hrvatskih plesnih ansambala, TREPS, Dani Silvije Hercigonje, natjecanja Hrvatskog show dance saveza i IDO-a, natjecanje suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska, Požeški plesokaz, daCi-Hrvatska, Sisak pleše, …), Klub godišnje organizira dvije plesne produkcije (Božićna i Ljetna).

Dobitnici smo mnogobrojnih nagrada, od kojih izdvajamo :

 • višestruko osvojene nagrade za najbolju koreografiju, scenski dojam kao i za mlade plesne talente (TREPS)
 • nagrade na natjecanju suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska među kojima je i nagrada za apsolutnog pobjednika natjecanja
 • višestruke titule Državnih prvaka (HrvatskiShowDanceSavez)
 • osvojene titule Svjetskih prvaka: 2009.godine – IDO; 2012.godine – ESDU, kao i ostale nagrade i finala na međunarodnim natjecanjima
 • prvi smo predstavnici Hrvatske na Plesnoj Euroviziji održanoj u Norveškoj 2011.godine
 • odabrani smo od Hrvatskog sabora kulture za sudjelovanje na “Razglednici3”- prestižna nacionalna manifestacija kulturno-umjetničkog amaterizma
 • sudjelovanje u HRT-ovoj blagdanskoj emisiji “Novogodišnji pyjama party” 2013. god.
 • g. sudjelovanje na 28. nacionalnom susretu plesne scene mladih i odraslih “Tanec, tanec 2014”, Jablonec nad Nisou, Češka. Međunarodna kulturna suradnja ostvarena je uz potporuHrvatskg Sabora Kulture i Ministarstva kulture RH.

Predsjednica Kluba: Valentina Ivanković Pelikan, Dopredsjednica Kluba: Linda Majstorović