OSNIVAČI

 • VOKALNO INSTRUMENTALNI ANSAMBL KOLAPJANI

  Kolapjani su tijekom ovih 15 godina sudjelovali na raznim festivalima, susretima klapa, koncertima, humanitarnim nastupima, kao i manifestacijama u organizaciji Grada Siska i Sisačko moslavačke županije. Prvu značajniju nagradu Kolapjani su osvojili 2002. godine kada su na Večeri dalmatinske pisme u Kaštel Kambelovcu osvojili prvu nagradu publike i prvu nagradu žirija i tada je sve nekako počelo na široj klapskoj sceni. Iza toga uslijedilo je prvo pojavljivanje i na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, sudjelovanje na raznim smotrama klapa, a sve više Kolapjani su bili prepoznatljivi po obradama popularnih dalmatinskih pjesama, pa tako i danas. Kolapjani s ponosom ističu da imaju zadovoljstvo pjevati obrade popularnih skladbi koje za njih piše njihova umjetnička voditeljica prof. Marijana Ivšić Kolić, koja nesebično nastoji svojim talentom, glazbenim znanjem, trudom i energijom izgraditi kod ovih sisačkih pjevača amatera kvalitetan glazbeni izričaj. U prilog tome ide i nekoliko nagrada, pa su tako Kolapjani i ove godine osvojili nagradu Zlatni Lipin cvit – za najbolju izvedbu popularne skladbe na Večeri popularnih skladbi koja se u lipnju održala na Korčuli u sklopu ovogodišnjeg 50.-tog jubilarnog Festivala dalmatinskih klapa Omiš.Posebna čast iskazana im je ove godine i od strane direkcije Omiškog festivala kada su kao gosti nastupili u revijalnom dijelu večeri ženskog finala. Udruženo s Kolapjankama već 9. put organiziraju susret klapa u atriju Staroga grada, te s ponosom ističu – nitko nema takvu publiku kao što je sisačka.

  VOKALNO INSTRUMENTALNI ANSAMBL KOLAPJANI

 • VOKALNI ANSAMBL LIPE

  Vokalni ansambl Lipe osnovan je 1992. godine na poticaj tadašnje voditeljice pok. Marije Dokman-Rije te nekoliko članica različitih kulturno-umjetničkih društava. Ujedinila ih je ljubav prema pjesmi i želja za očuvanjem kulturne baštine našeg posavsko-pokupskog, moslavačkog i banijskog kraja. Do 1996. godine ansambl je imao tamburašku pratnju, a od tada pjeva isključivo acapella dvoglasno, troglasno i četveroglasno. U vrijeme osnivanja u ansamblu je pjevalo osam članica, a s vremenom se broj povećavao. Na mjestima predsjednika i umjetničkih voditelja izmjenjivali su se brojni, većinom uspješni pojedinci. Vokalni izričaj Lipa od samog osnutka je specifičan, gotovo jedinstven na cijelom području sjeverozapadne i središnje Hrvatske. Osim izvornog pučkog i grlenog pjevanja, ansambl izvodi umjetničke, klasične pjesme, a u novije vrijeme i zabavne pjesme. Od 2006. godine Lipe sudjeluju na državnim Smotrama malih vokalnih ansambala, da bi 14. lipnja 2008. godine u Sisku, na poticaj i u organizaciji VA Lipe, bila održana prva Smotra malih vokalnih sastava Sisačko-moslavačke županije. Smotra postaje tradicionalna, a Lipe uspješni nositelj projekta svake godine. Od 2009. godine predsjednica VA Lipe je Margareta Horžić. Ansambl doživljava korjenite promjene i postaje još uspješniji. Nova, moderna vizija zahtijevala je i novog umjetničkog voditelja. Godine 2010. izbor je pao na prof. Dražena Kurilovčana. „Dražen Kurilovčan je jedan od rijetkih umjetnika koji je odmah shvatio moju zamisao i imao hrabrosti upustiti se u rad s amaterskim ansamblom koji ima tako ambiciozne planove. Dražen i ja surađujemo već nekoliko godina i odlično se razumijemo; ja se kao predsjednica ne uplićem u njegov rad umjetničkog voditelja, a on, nakon što se dogovorimo što ćrmo raditi, koji nam je cilj i kako želimo da to izgleda i zvuči, u potpunosti prati moje ideje. Među nama nema puno razgovora; mi se jednostavno razumijemo. Vjerujemo jedno drugom i to je najvažnije“. (M. Horžić) M. Horžić pokreće projekt L. I. P. E. , pažnja se posvećuje boljoj promidžbi, ansambl prihvaća novi zvuk, nove obrade, proširuje repertoar, ostvaruje nova audio, video i notna izdanja, pa čak i novi vizualni identitet.

  VOKALNI ANSAMBL LIPE

 • FOLKLORNI ANSAMBL IVAN GORAN KOVAČIĆ

  Folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić” Sisak je osnovan 1. studenoga 1952. godine kao Radničko kulturno-umjetničko društvo “Ivan Goran Kovačić” – Sisak pri INA Rafineriji nafte Sisak. Skupština u siječnju 2003. godine donosi odluku da se mijenja naziv u Folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić” i kao takav radi i djeluje sve do današnjih dana. Naš Ansambl trenutno broji 130 članova koji rade u sljedećim sekcijama: folklorna (dječja i seniorska), tamburaška (dječja i seniorska), ženska i muška vokalna sekcija.Kroz naš Ansambl su prošle nebrojene generacije plesača, pjevača, muzičara, književnika, pjesnika i mnogih drugih umjetnika. Možemo se pohvaliti da su naši članovi cijenjeni, ugledni i poštovani u svojim sredinama kao obrtnici, inženjeri, profesori, magistri, pa i doktori nauka. U Ansamblu razvijamo okružje tolerancije i razumijevanja prema svima, naročito prema najmlađima, prema kojima gajimo, počevši od naših stručnih voditelja pa do samoga vodstva, roditeljske odnose. Ansambl je rasadnik vrlo kvalitetnih plesača i svirača, i na naš veliki ponos plesali su, a i danas plešu, u eminentnim ansamblima u gradu Zagrebu i nacionalnom ansamblu Lado.

  FOLKLORNI ANSAMBL IVAN GORAN KOVAČIĆ