Kako zvuči naš zavičaj – Banijsko pjevanje

U organizaciji ansambla Lipe, 14.10.2017. godine u 19,00 sati, u Dvorani Sven Lasta u Sunji, održan je 5. susret izvornih skupina koje pjevaju posebnim načinom pjevanja karakterističnim za Baniju, a to je netemperirano pjevanje. Ovaj susret je dio projekta „Kako zvuči naš zavičaj“, koji ima za cilj očuvanje tradicije našeg zavičaja u vidu glazbene tradicije, notnih izdanja, organizacije seminara i skupova koji se bave ovom problematikom, kao i očuvanju nošnji i tradicijskih intrumenata, kojih gotovo uopće više nema a to su Banijska svirala, Banijski bubanj i dvožica.

Imali smo prilike čuti 8 izvornih skupina sa ovog prostora i njihov izvorni repetoar.  Stručan naziv za to pjevanje je netemperirano, ali sam naziv u ovom trenutku nije bio posebno važan.  Ono što je važno je to da smo večeras čutli „ kako to zvuči naš zavičaj“. Nekima je taj zvuk jako neobičan, a on to i jest, jer da nije, ovo pjevanje nebi bilo ni po čemu posebno.

Ovo je 5. službeni susre , ali ovi susreti i  druženja traju puno duže. Ansambl već 10-tak godina redovno odlazi na teren u posjet društvima kako nebi izgubili kontakt sa izvornim.
Ansambl  pjeva obrade folklora, hrvatskog ali i ostalih susjednih zemalja ali i kontinuirano surađuje sa društivma u našoj Županiji kako nebi izgubili kontakt sa izvornim zvukom; kako bi nam u uhu ostao taj zvuk i harmonije i kako bi mi, gdje godi išli mogli reći da odlično, ili bar dobro poznamo svoju tradiciju.

Zahvaljujemo i našim prijateljima koji su nas prethodnih godina primali u svojim društivma i domovima, pjevali nam, pričali o običajima. Zahvaljujem Draženu Kurilovčanu koji se uključio u ovaj projekt Ansambla i pruža stručnu i savjetodavnu pomoć.

A najviše hvala svima sudionicima. Zahvaljujući vama, mi još uvijek imamo priliku čuti kako to zvuči naš zavičaj
Doviđenja do iduće godine.

Margareta Horžić, predsjednica ansambla Lipe

Leave your thought

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.