Kako zvuči naš zavičaj

24.rujna 2016. u 19,00 sati u prepunoj dvorani glazbene škole Frana Lhotke u Sisku održan je koncert Banijskog pjevanja.
Lipe već treću godinu za redom organiziraju susrete pjevača izvornog pjevanja sa područja Banije tj gradovam, ooćina, naselja, sela … u kojima se njeguje ovaj arhaični način pjevanja koji je karakterističan za naš zavičaj.
Evo što je o organizaciji ovog koncerta rekla inicijatorica ovog projekta, predsjednica ansambla Lipe Margareta Horžić.
„Svi znamo koje rijeke protječu našim zavičajem, kako se zovu brda, šume, potoci, kako izgleda nošnja… ali rijetko se kada zapitamo ..kako to zvzči naš zavičaj, upravo jt to ono što me zanimalo i što me pokreće da se bavim ovim amaterskim radom. Članice Lipa su podržale ovaj odnos prema izvornom folkloru i to je bio odlučujući moment da se pokrene cijeli projekt rada na terenu koji traje već 10-tak godina .Stekli smo puno prijatelja i puno naučili, napjevali se s njima, ali , ono što je najvažnije osjetili kako te pjesme zvuče kad ih pjevaju izvorni pjevači, ali ne na smotrama i koncertima, nego u njihovim domovima, dvorištima, livadama, tamo gdje se osjećaju najopuštenije, najsigurnije, i tada oni daju svoj maksimum, a to je ono za čim sam tragala. U tome nam svesrdno pomaže naš umjetnički voditelj Dražen Kurilovčan s kojim dijelim ovaj interes za izvorni folklor i koji je uvijek spreman ići na teren, a to možeš samo ako te to veseli.
Ovim koncertom želimo pokazati kako se pjeva u našem zavičaju, na Banovini, Baniji, kako je kome draže ili još bolje, pokazati kako to zvuči naš zavičaj.“
Na ovim prostorima se pjeva netemperiranim načinom, ali to je malo pre stručan izraaz i mi se sada nećemo time baviiti, već ćemo prepustiti da pjesma sama krene i ispuni ovaj prostor; tako ćemo najbolje razumjeti što znači netemperirano.
Zahvaljujemo van na odazivu te trudu i vremenu koje ste uložili da pripremite program i ovdje pred svima nama pokažete ono najbolje od svoga repertoara.
Posebno hvala što čuvate ovaj izvorni način pjevanja karakterističan za naš zavičaj i što od njega ne odustajete.
Ansambl Lipe kao organizator ovog susreta želi organizacijom ovakvih susreta i koncerata pomoći očuvanju ove kulturne baštine, jer upravo na tome i mi gradimo svoj repertoar i to je ono najbolje što imamo.

Leave your thought

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.